top of page

SIGTUNIR

Oden kom att slå sig ner på den plats som kom att kallas Fornu Sigtunir- Forn Sigtuna. Sig var ett av Odens många namn, tun betydde gård. Således torde Fornu Sigtunir ha haft betydelsen De forna Odensgårdarna. 

Sigtuna anlades på sin nuvarande plats omkring år 980. På 1000-talet var Sigtuna en internationellt känd ort med en rad namnkunniga utländska besökare. Vattnet var länge den självklara kommunikationsvägen för den som ville ut och resa eller ta emot långväga besök. Inte förens en bra bit in på 1900-talet blev det lättare att fara landsvägen med bil eller buss från Stockholm till Sigtuna. Under 1800-talet blev det möjligt att åka ångbåt och år 1880 blev det beslutat att bygga en ångbåtsbrygga centralt i staden. Den välkomnades med salut från stadens kanon. Kring sekelskiftet anlöpte flera båtar dagligen på rutten mellan Stockholm och Uppsala.

Staden nämns i västnordiska skaldedikter.

I asatron finns en uppsjö av gudar, alla med sina egenheter. Asarna var mycket som vikingarna själva slogs festade, gifte sig och fick barn. De kunde till och med göra misstag och skämmas. Asarna blandade sig, gifte sig och fick till och med barn med sina fiender jättarna och med människorna. Asarna bodde i Asgård och dit, till Odens stora sal Valhall, kom de största kämparna efter sin död. Vikingarnas paradis var att få slåss vid Odens sida hela dagarna och festa med gudarna i Valhall hela nätterna.

bottom of page